MAGAZÍN / Gastronomie

Popis:
19.12.2018

V bezlepkových těstovinách je lepek, prokázal test

ČR

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné. Spotřebitelé oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat. dTest otestoval přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a zjistil, že vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli obsahují jeho nadlimitní množství.

Ze široké nabídky těstovin si dTest posvítil na vřetena, která jsou běžně k dostání v českých obchodech. dTest nakoupil 23 druhů různých typů těstovin a podrobil je laboratorním analýzám. U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty,“ objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku.

Osobám alergickým na lepek způsobuje jeho pozření alergické reakce, například bolest břicha, průjem nebo vyrážku. Pro celiaky je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává záněty střev, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru.

Kvůli klamavému – a pro celiaky nebezpečnému – označení podal dTest podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří 100 % kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat.

Kde se lepek v kukuřičných vřetenech vzal, přesně nevíme. Způsobit to mohla nedokonale vytříděná surovina nebo se výrobek mohl lepkem ušpinit někde ve výrobním zařízení,“ zamýšlí se Hana Hoffmannová.

Kompletní výsledky testu těstovin přinese lednové vydání časopisu dTest. V něm se čtenáři dozvědí, které fusilli jsou opravdu bezlepkové.

Autor / zdroj: Kristýna Kuncová

DALŠÍ ČLÁNKY

Post

Držitelkou ocenění Žena regionu za Zlínský kraj se stala speciální pedagožka Lenka Ročáková

Vítězkou jubilejního desátého ročníku prestižního ocenění Žena regionu se za Zlínský kraj stala Lenka Ročáková. Pomáhá dobrovolně rodinám s dětmi a ml

Post

Silnice přes Hostýnské vrchy je opět plně průjezdná

Po dvou letech skončila rekonstrukce devítikilometrového úseku silnice II/437 z Chvalčova do Hostýnských vrchů. Investice Zlínského kraje v hodnotě té

Post

Zlínský kraj ocenil nejlepší knihovny a knihovníky roku 2019

Nejlepší knihovny a knihovníky Zlínského kraje pro rok 2019 ocenili představitelé Zlínského kraje při slavnostním ceremoniálu, který se v sídle kraje

PARTNEŘI

www.ippolna.cz www.casopis-dracek.cz energy.akcenta.eu

REKLAMA